Begeleiding Startende Leraren – Regio Utrecht

Nieuws

Starterscafé: samen met andere starters ervaringen delen

starterscafe_overzichtdeelnemers starterscafe_brainstorm starterscafe_klei starterscafe_overzichtdeelnemers2

Het is 28 januari 4 uur ’s middags: voorzichtig komen de eerste starters binnen in de werfkelder van café De Witte Ballons. Het is de eerste keer dat Een sterk begin een activiteit organiseert speciaal gericht op starters en ook wij zijn benieuwd wat de middag ons zal brengen. Doel van de middag is om informeel onder het genot van een hapje en drankje met elkaar in gesprek te gaan over de ervaringen in de eerste jaren als bevoegd docent.

Vormgeving van het leraarschap: een zoektocht

De starters komen van verschillende scholen met verschillende achtergronden, maar grote overeenkomst is de zoektocht naar hoe je het leraarschap vormgeeft. Er wordt kennisgemaakt, ervaringen worden uitgewisseld en er wordt gesproken over zaken waar starters tegenaan lopen. In groepjes bespreken de docenten de onderwerpen oudergesprekken, klassenmanagement en differentiëren. Dit zijn onderwerpen die uit een landelijk onderzoek van de inspectie onder startende docenten naar voren zijn gekomen.

Een beeld als symbool van jezelf als docent

De middag wordt creatief afgesloten. De starters boetseren een beeld van zichzelf als startende docent. Iemand ziet zichzelf als anker met stevige basis die wel kan schommelen maar die toch stevig staat. Een andere starter ziet zichzelf als een boom waarbij de takken de verschillende partijen zijn die aan de starter trekken en weer een ander ziet zichzelf als de zee die altijd in beweging is en die altijd dynamisch is. Het starterscafé wordt vervolgd: 6 juni weer!

Tenslotte spreken we over plannen voor het volgende starterscafé; wat zouden de starters de volgende keer willen doen? Naast de informele ontmoeting en uitwisseling is er behoefte aan korte praktische workshops. Ook worden er onderling afspraken gemaakt om bij elkaar te gaan kijken op school en worden er gegevens uitgewisseld.

Wij kijken erg positief terug op een geslaagd eerste starterscafé en we zien graag alle starters bij het volgende starterscafé op 6 juni 2016 (16:00-19:00 uur).

Anke Horstman (secretariaat) en Monique van de Laarschot (schoolbegeleider)