Begeleiding Startende Leraren – Regio Utrecht

Nieuws

Geslaagde startersdag in Utrecht

Op woensdagmiddag 19 april organiseerde de LerarenKamer samen met Een Sterk Begin een dag voor startende leraren in het gebouw van de Hogeschool Utrecht. Starters verdienen het om gezien te worden, begeleiding, tijd en ruimte te krijgen en met ideeën te kunnen komen. Het doel van deze geanimeerde middag was om starters daarbij te steunen. Er waren ruim 70 deelnemers.

 

De leraar als goochelaar; goochelen met aandacht

De middag werd geopend door Bas Jacobs, leraar Nederlands en goochelaar, die stelde dat de overeenkomst tussen een goochelaar en een leraar is dat ze allebei vaardig moeten zijn in het richten van aandacht. Aandacht is een fundamenteel begrip voor iedereen die opvoedt. Aandacht vragen, aandacht trekken, aandacht geven en aandacht krijgen is kenmerkend voor de dagelijkse interactie tussen een leerkracht en een leerling. Lesgeven is een gerichte vorm van aandacht geven. Een leraar lijkt soms op een goochelaar: hij maakt contact, richt de aandacht, verplaatst de aandacht. Maar ook leerlingen zijn vaak zeer goede goochelaars.
Met behulp van goocheltrucs en verhalen uit de onderwijspraktijk liet Bas Jacobs de startende docenten zien hoe ze ‘goochelen met aandacht’ in de praktijk van elke dag kunnen herkennen en toepassen. Met praktische tips en trucs vertelde hij met medewerking van vrijwilligers uit de zaal hoe je dit kunt toepassen in de les. Er werd veel gelachen en ook veel geleerd. Meer weten? Kijk dan op zijn site. Daar zijn ook enkele video’s te zien hoe door te goochelen met aandacht lastige situaties in de kiem gesmoord kunnen worden.

 

Geslaagde middag

Na het pedagoochelen volgden twee workshoprondes. Onderwerpen waren o.a. de rechtspositie van startende leraren, het contact met ouders, werken vanuit je eigen visie op onderwijs en het omgaan met polariserende opvattingen in de klas,

Na de workshops werd de middag informeel afgesloten met gelegenheid tot netwerken en spreken van diverse workshopleiders en Leraren van het Jaar onder het genot van een hapje en een drankje. We kijken terug op een geslaagde middag.