Begeleiding Startende Leraren – Regio Utrecht

Agenda

26 november 2018
09:00 - 10:45
Ruppertgebouw Paars, Leuvenlaan 21, 3584 CE Utrecht

College: Onderwijs en samenleving, jeugdsociologie door Jan van Tartwijk

Ook dit schooljaar zijn startende leraren die deelnemen aan het project Een sterk begin welkom bij geselecteerde pedagogiek en didactiek colleges van de UU. Ben jij erbij? Laat het ons weten als je bij dit college aanwezig wilt zijn door een mail te sturen naar bsl-utrecht@uu.nl.

Korte omschrijving: De afstand tussen school en de leefwereld van jongeren is soms groter dan docenten denken. Wat ze buiten de school doen en meemaken speelt een grote rol inde keuzes die ze maken. Bovendien is voor sommige leerlingen de figuurlijke afstand tot school groter dan voor anderen. Ze zijn minder of niet vertrouwd met de ongeschreven regels en doelen van de school. De uitdaging is om de school zo in te richten dat ook deze kinderen zich thuis voelen op school en het beste uit zichzelf kunnen halen.

In dit college gaan we in op het probleem van systeemscheiding. In hoeverre is school voor leerlingen een wereld apart, naast de “echte” wereld buiten school? Wat zijn achterliggende mechanismen? Hoe kan de school de verbinding leggen?