Checklist 10-minutengesprek
Wat is een 10-minuten ouderavond?
Een 10-minuten ouderavond is een avond waar je de gelegenheid hebt om korte gesprekjes met ouders van je leerlingen te hebben. Als in die 10 minuten grotere problemen aan de orde komen, dan doe je er verstandig aan om een nieuwe, langere afspraak te maken. Soms heb je zelfs maar 7 minuten!
Hoe weet ik wie komt?
Ouders geven van tevoren aan dat ze met jou willen spreken. Je krijgt, meestal een paar dagen tevoren, een rooster waarop de ouders staan die jou willen spreken en het tijdstip waarop ze bij je komen.
Hoe houd ik mijzelf aan de tijd?
De gesprekken duren meestal 10 minuten, soms gaat iedere 10 minuten een bel, zodat duidelijk is voor jou én voor de ouders dat de volgende aan de beurt is. Beperk het gesprek tot die 10 minuten. Het kan zijn dat je zelf wel een pauze hebt, of dat het je laatste gesprek was, maar de ouders moeten vaak direct daarna naar een andere docent met wie zij een gesprek hebben aangevraagd.
Als er geen bel gaat, houd de tijd goed bij, b.v. met een keukenwekker of horloge. In ieder geval, leg een horloge op je bureau, zodat je zelf niet steeds wordt overvallen door de bel. Realiseer je dat jij uiteindelijk degene bent die bepaalt wanneer het gesprek is afgelopen. Het is handig om 1 à 2 minuten voor de bel gaat aan de afronding van het gesprek te beginnen. Lukt dat niet, gebruik dan de bel om het gesprek af te sluiten. Dat kan op een vriendelijke manier in de stijl van “We moeten nu afronden, want de volgende staat te wachten en u moet misschien ook naar de volgende docent.”
Wanneer het gesprek niet tot tevredenheid afgerond is, maak dan een nieuwe afspraak. Wellicht kan dat verderop op de avond.
Hoe gaat het begin?
Nodig de ouders niet uit met “Komt u binnen mijnheer en mevrouw Jansen”. Veel moeders horen graag hun meisjesnaam en bovendien is het aantal scheidingen groot. Handiger is “De ouders van Marietje?”
Wat moet ik bij me hebben?
Zorg ervoor dat je je agenda bij je hebt en eventueel andere dingen die bij het gesprek van pas kunnen komen, bijvoorbeelden cijfers, aantekeningen over de leerling of een afgenomen toets. Ook handig zijn aantekeningen of notulen van rapportvergaderingen om een algemener beeld te hebben van de leerlingen en zijn cijfers in het algemeen. Sommige docenten houden bij of leerlingen het huiswerk gedaan hebben, of ze spullen bij zich hebben en wat voor fouten ze in toetsen maken (inhoudelijk, slordig, enz.), hoe leerlingen in de les zich gedragen: allemaal nuttig informatie voor een ouderavond.
Hoe kan ik mijzelf voorbereiden?
Het is handig even voor iedere leerling je af te vragen waarom de ouders komen. Vraag van tevoren of de leerling weet dát zijn ouders komen, met welke reden en wat hij/zij zelf van die reden vindt. Dat kan je weer aangeven tijdens het gesprek met de ouders (“Ja, ik heb het er ook al even met Pietje over gehad, en hij gaf aan dat hij … moeilijk vindt / … wil proberen/ … graag … zou willen doen.”) Je kan ook informatie inwinnen bij de betreffende mentor of het LVS te raadplegen. Vaak komen er heel andere zaken aan de orde dan je verwacht, maar je gaat in ieder geval niet helemaal blanco zo’n gesprek in. Je kan denken aan:
- De achtergrond van deze leerling (voorafgaande leerjaren, leerproblemen, huiselijke omstandigheden)
- Een positieve opmerking over de leerling: hij is leuk/spontaan/lief, enz.
- Iets unieks over de leerling om te vertellen
- Wat je gezien hebt van deze leerling in de klas
- Wat je weet bij toetsing over deze leerling
- Wat je weet uit gesprekken met deze leerling
- Wat je weet van collega’s over deze leerling
- Wat je verder weet over deze leerling; wat je nog moet uitzoeken
Doe geen uitspraken waar je niet zeker over bent, bijvoorbeeld over de regeling voor bevordering van havo naar vwo. Ouders kunnen alleen maar op het verkeerde been worden gezet. Verwijs liever voor zulke vragen naar de schoolleiding of hoofd van de team.
Wat komt er aan de orde?
Realiseer je dat sommige ouders alleen maar kennis willen maken. Anderen hebben zorgen over hun kind. Zaken die aan de orde kunnen komen of die je zelf aan de orde zou kunnen stellen zijn: werkhouding van een leerling, studieresultaten, huiswerk maken, dingen die de leerling thuis over de lessen vertelt, dingen die de leerling dwars zitten, opvallend gedrag, vriendjes in de klas, enz.
Het is vaak raadzaam om de ouders het gesprek te laten beginnen. Het is niet jouw taak om 10 minuten lang over een leerling te praten. Je kan wel aangeven dat je het waardeert dat de ouders gekomen zijn, want veel ouders hebben het idee dat ze lastig zijn als ze op gesprek willen komen. Je kunt ze daartoe uitnodigen met vragen als: “Wat kan ik voor u doen?”, “Is er een speciale reden waarom u met mij over ….. wil praten?”
Hoe maak ik vervolg afspraken?
Met ouders van leerlingen over wie nog nader gesproken moet worden, spreek je af dat je de ouders op een bepaald tijdstip zult bellen. Jij hebt dan de tijd om er zelf nog even over na te denken en eventueel met collega’s te overleggen wat hun visie is. Ouders vinden dit normaal gesproken prettig. Zeg dat de ouders zelf contact met je op mogen nemen als ze vragen hebben en geef aan hoe.
Wat moet ik niet doen?
Doe geen toezeggingen die je niet waar kunt maken, bijvoorbeeld:
- Niet zomaar beloven dat je bijles gaat geven. De verleiding is groot om dat te doen als ouders vragen om extra aandacht voor hun kind, maar laat je door de ouders geen gratis bijles in de maag splitsen! Jouw taken hebben ook grenzen.
- Niet toezeggen dat je een subsidieregeling voor dyslectische / hoogbegaafde / ADHD (enz.) begeleiding gaat zoeken. Verwijs naar andere experts op school.
- Niet toezeggen dat je de ouders regelmatig telefonisch op de hoogte zult houden.
- Praat niet over andere collega’s, de ouders komen met jou over hun kind en jouw vak praten.
- Spreek niet negatief over de school.
Deze checklist is afkomstig van de Tooldisk Rotterdam en is beschikbaar gesteld door Het Melanchthon