Begeleiding Startende Leraren – Regio Utrecht

Workshops ronde 2

Workshops tweede ronde 16.00 – 17.15 uur

Keuze uit de volgende workshops (workshops met een * worden in beide rondes gegeven):

Workshop 1: Training Meester over jezelf *
door Karin Karis (trainer en coach persoonlijke ontwikkeling) en Henk Herber (docentbegeleider en ‘rots en water’ trainer)

Ontspannen voor de klas, makkelijker omgaan met ouders, met minder energie meer bereiken, een beter onderling contact en meer plezier in je werk (en daarbuiten). Hoe kan je hier zelf meer sturing aan geven? Tijdens deze workshop krijg je via praktische oefeningen inzicht hoe je lichaam en je mindset je kunnen helpen om beter contact te leggen zowel met jezelf als met anderen. Deze oefeningen zijn gebaseerd op de principes en de filosofie van Aikido (Japanse gevechtskunst).

Workshop 2: ‘Een beetje respect, hè, meester Druifluis’ *
door Peter Duifhuis (lerarenopleider Natuurkunde en bekend van TV, de Alpacas)

En, wat zeg je dan? Een docent neemt honderden van deze beslissingen per dag. Radha heeft haar boek niet bij zich, Sabine heeft haar huiswerk niet gemaakt, Sven zou nu toch dat SO inhalen wat je niet bij je hebt en Vincent is het raam aan het likken. Wat nu? Dat gaan we trainen door gewoon veel uit te proberen met behulp van oefeningen uit improvisatietoneel. Als je stil wilt zitten zoek je maar een andere workshop ;-).

Workshop 3: Orde houden in de klas bekeken door een interpersoonlijke bril *
door Luce Claessens (Universitair docent lerarenopleiding UU)

 “Ik probeer elke les weer fris te starten en complimenten te geven maar merk dat ik, naar gelang de les vordert, toch telkens weer in conflict kom met deze leerling (leraar Tom, 1 jaar leservaring)”. In deze workshop kijken we aan de hand van het interpersoonlijk model naar zowel positieve als problematische interacties met leerlingen. Naast theorie en onderzoeksbevindingen, proberen we situaties uit de eigen dagelijkse praktijk te duiden met behulp van dit model. Het doel van de workshop is het eigen maken van dit denkkader zodat je het kunt inzetten bij de reflectie op en omgaan met lastige docent-leerling interacties.  

Workshop 4: Spreek – vaardig
door Toos van Stralen (lerarenopleider en logopediste HU)

Bij het lesgeven en presenteren merk je dat niet alleen de inhoud belangrijk is. Ook de wijze waarop je je presenteert speelt een grote rol bij de overdracht van de lesstof en het contact met de groep. Natuurlijk is een goede voorbereiding noodzakelijk, maar ben je ook boeiend en goed verstaanbaar? En hoe voorkom je stemklachten of heesheid na lang praten? Hoe kun je zelfverzekerd overkomen op de groep? Kortom, lesgeven is meer dan spreken alleen. Ook je manier van bewegen, je gebaren, je stemgebruik, je uitstraling en kracht spelen een grote rol. Tijdens deze workshop word je bewust van je eigen mogelijkheden op het gebied van het spreken voor een groep. Je oefent een aantal spreekvaardigheden, vooral op het gebied van stem, die je kunt gebruiken bij het lesgeven en spreken voor groepen.

Workshop 5: Lesson study
door Felix van Vugt (lerarenopleider en ontwikkelaar lesson study )

Lesson Study is een effectieve methodiek voor vakdidactisch teamleren. De methode is ontwikkeld door de Universiteit Utrecht in het kader van het project Begeleiding Startende Leraren. Het hart van deze aanpak is het samenwerken aan vak- en kennisontwikkeling, waarbij de concrete lesvoorbereiding en –uitvoering centraal staan. Door het doorlopen van een aantal concrete stappen, werken docenten samen aan het ontwerpen, uitvoeren en onderzoeken van een les, waarbij het vertrekpunt de eigen lespraktijk is. Doel is niet de perfecte les, maar meer inzicht in het leren van uw leerlingen en daardoor een hogere leeropbrengst. In deze workshop leert u meer over hoe Lesson Study werkt en waarom docenten die er aan doen er zo enthousiast over zijn!

Workshop 6: Startende leraren aan het woord
door Ko Melief  (projectleider Een Sterk Begin en lerarenopleider)

In deze workshop gaan startende leraren met elkaar in gesprek over thema’s als: hoe vind je je weg in de school, waar heb je behoefte aan als startende leraar, helpt het je als een ervaren leraar je in de klas observeert, wat kun je hebben aan andere startende leraren op school. Het gesprek wordt gevoerd in een kring. Ook schoolopleiders en coaches zijn van harte uitgenodigd. In eerste instantie zitten zij in een tweede kring en luisteren alleen maar. Pas nadat de starters uitvoerig aan het woord zijn geweest, komen de schoolopleiders aan het woord. Aan het einde van de workshop vindt het gesprek tussen startende leraren en schoolopleiders en coaches plaats.

Workshop 7: Professionele identiteit- wat voor leraar wil ik zijn? *
door Rachel Baan (docent van het jaar 2015)

Je staat voor de klas, je hebt je lesmethode, je hebt je collega’s met tips en schema’s over hoe je welke les wanneer moet geven en wanneer je wat moet toetsen. Je bent in de eerste plaats de uitvoerder. Maar hoe geef je je eigen identiteit een plek? Hoe kun je ruimte scheppen voor je eigen ideeën? En hoe vorm je jouw ideeën om tot een goede lessenserie die niet alleen leuk is voor je leerlingen, maar ook je vakgroep tevreden houdt?!

workshops met een * worden in beide rondes gegeven